Hoe werkt een HDMI switch?

Lezen Hoe werkt een HDMI switch? 4 minuten

Heb je slechts één HDMI poort op jouw televisie of monitor? En zou je toch wel graag meerdere apparaten met een HDMI verbinding willen aansluiten? Dan heb je een HDMI switch nodig! Dit kleine apparaat zorgt ervoor dat je meerdere apparaten kunt aansluiten op je tv of computer zonder steeds van kabel te hoeven verwisselen. In dit artikel geven we antwoord op de vraag: ‘Hoe werkt een HDMI switch?’ en leggen we precies uit hoe je deze handige schakelaar kunt installeren. 

Hoe werkt een HDMI switch?

De naam verklapt het al een beetje, maar een HDMI switch is een schakelaar waarmee je eenvoudig kunt switchen van HDMI aansluiting. Deze schakelaar wordt voornamelijk gebruikt bij televisies of monitors met slechts één HDMI ingang. Door een switch met meerdere HDMI ingangen aan te schaffen, kun je eenvoudig wisselen van beeldscherm. Schakel met een druk op de knop bijvoorbeeld tussen de Playstation en je laptop.

Het is belangrijk om te weten dat je slechts één apparaat tegelijkertijd kunt weergeven op je beeldscherm. Het is dus niet mogelijk om tegelijkertijd tv te kijken en te gamen. 

Hoe sluit je een HDMI switch aan?

Een groot voordeel van een switch is dat deze compact is. Je kunt deze eenvoudig aansluiten op je scherm en je zit niet met extra stroomsnoeren. Bovendien hebben switches geen stroom nodig om te werken dankzij het handige plug-and-play systeem. 

Je sluit een HDMI schakelaar aan door de HDMI-kabel van je scherm aan te sluiten op de ingang van de switch. Vervolgens kun je niet één, maar drie verschillende apparaten met een HDMI aansluiting koppelen. Dit doe je door de switch aan te sluiten op de uitgangen van je apparaten, zoals een gameconsole, laptop of Blu-ray speler. 

Wat is het verschil tussen een HDMI splitter en een switch?

Veel mensen verwarren een HDMI switch met een HDMI splitter. Dit zijn echter twee hele verschillende apparaten. Met een schakelaar sluit je eenvoudig meerdere apparaten aan op een desktop of televisie. Vervolgens schakel je eenvoudig tussen de verschillende aansluitingen met een handige afstandsbediening, soms gaat dit zelfs automatisch.

Een HDMI splitter gebruik je om een HDMI signaal te splitten. Je sluit dus niet meerdere HDMI bronnen aan op een scherm, maar dit apparaat zorgt ervoor dat je dezelfde inhoud ziet op twee of meer beeldschermen. Dus wil je het beeld van je laptop of gameconsole dupliceren? Dan kies je voor een HDMI splitter. Het is belangrijk om te onthouden dat het bij een switch niet mogelijk is om het beeld te dupliceren.

Lees hier meer over het verschil tussen HDMI switches en splitters.

Voordelen van een HDMI schakelaar

Een HDMI schakelaar is handig als je meerdere apparaten op je scherm wilt aansluiten, maar deze maar één HDMI-uitgang heeft. Je hoeft niet langer te stoeien met het verwisselen van kabels.

  • Je wisselt van je laptop, gameconsole of Blu-Ray speler met één druk op de knop.
  • Met een switch heb je geen losse kabels meer lopen naar je scherm; dit is niet alleen praktisch, maar ziet er ook minder chaotisch uit.
  • Je geniet nog steeds van een zeer hoge resolutie en krijgt niet te maken met vertraagde audio of video. Handig voor het streamen van videospellen of films op Netflix. 

We hopen dat je antwoord hebt gekregen op de vraag: hoe werkt een HDMI switch? Heb je nog vragen? Of zoek je de beste schakelaar met 2, 3 of 5 poorten? Bekijk ons assortiment en neem gerust contact op met onze klantenservice bij vragen!

Gratis verzending!

Gratis verzending binnen heel Nederland. Lees meer

blue-smoke

Altijd de beste deals?

15% korting op je eerste bestelling.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste de nieuwste deals, nieuwe producten en uitverkoop. Direct in je mailbox.